Capoliveri op het eiland Elba


CAPOLIVERI op het EILAND ELBA - Zon, zee, stranden en duikparadijs

Naregno, Capoliveri, Eiland Elba
Capoliveri ligt in het zuidoostelijke deel van het eiland Elba, op een heuvelrug van Monte Calamita, 167 meter boven de zeespiegel. Monte Calamita is 413 meter hoog en is rijk aan magnetiet. Volgens de eilandbewoners, trokken deze mineralen de metalen onderdelen van schepen aan, waardoor ze op de kliffen van Punta Calamita voeren. Het is wel zo dat in dit gebied de kompasnaald inderdaad zeer grillig is.

Bezienswaardigheden in Capoliveri :
  • Focardo Burcht, gebouwd door de Spanjaarden in 1678, werd gebruikt om de Baai van Mola te controleren. Tegenwoordig is de burcht eigendom van de Italiaanse Marine.
Appartement met uitzicht op de Baai van Mola, dichtbij Porto Azzurro
  • De kerk van Madonna delle Grazie, gebouwd in de 16e eeuw, met een Latijns kruisplan.
  • De Apsis van San Michele, net buiten het stadje, vlakbij een verlaten kerkhof. Paus Gregorius XI bekeerde in deze kerk in 1376 zeer veel mensen, daarom is de kerk ook nu nog zeer bekend onder de eilandbewoners.


Strand van Madonna delle Grazie
Alleen al in Capoliveri zijn er ongeveer 30 stranden. Veel van deze stranden zijn half verscholen baaien maar het merendeel zijn zandstranden die relatief gemakkelijk bereikbaar zijn. De populairste en bekendste stranden in Capoliveri zijn Barabarca, Calanova, Felciaio, Ferrato, Innamorata, Lacona, Lido, Morcone, Naregno, Norsi, Pareti, Straccoligno en Zuccale. Dit zijn zandstranden. Daarentegen bestaan de stranden van Remaiolo, Madonna delle Grazie, Peducelli en Margidore uit zand en kiezelstenen. Zeker de moeite waar is het prachtige strand van Acquarilli met een ondergrond van kiezelstenen, gelegen in een prachtige baai. De meeste toeristen vermijden dit mooie strand omdat het moeilijk bereikbaar is.
 
Strand van Innamorata – Baai van de Verliefden

Het strand van Innamorata of de Baai van de Verliefden

Vanuit Capoliveri kun je een 6 km lange straat nemen tot aan Cala degli Innamorati, of de Baai van de Verliefden. Dit lange strand met donker zand wordt afgeschermd van de wind door Punta Pareti in het Noorden en door Punta Ciarpa in het Zuiden en door de Gemini Eilanden. De panoramische weg boven Golfo di Stella, of Sterrenbaai, begint hier en loopt langs de dorpen Morcone en Pareti.

Pareti Strand
Ten Zuiden van Punta Ciarpa, onder de torens van de verlaten mijnen ligt een klein strand. Vanaf hier kun je zwemmen naar de Gemini Eilanden. Nog iets verder ligt de Grotta del Bue Marino met een eigen strand waar tot een paar decennia geleden dikwijls zeeleeuwen werden gespot. Een andere kleine baai is te voet te bereiken via een steil, ongemarkeerd pad dat start aan één van  uitkijkpunten aan de hoofdweg.
 
De baai van de verliefden dankt zijn naam aan een tragische plaatselijke legende uit 1534. De legende gaat over twee geliefden, Lorenzo en Maria. Omdat hun families niet akkoord waren met hun relatie wilden ze vluchten. Tijdens hun vlucht werd Lorenzo vermoord door piraten waarna Maria zichzelf in de zee gooide en verdronk. Volgens de legende gebeurde dit drama op 14 juli en elk jaar wordt dit hier herdacht met het  "Festa degli Innamorati" of "Feest van de Verliefden" met een processie en met kaarsen aan de zee.

Villa in Capoliveri

Op de heuvel rond Capoliveri, tussen het stadscentrum en de zee, liggen zeer veel villa’s en vakantiewoningen verscholen tussen de mediterrane begroeing. Sommige hebben een adembenemend zicht op de mooie baaien van Capoliveri.
 
Strand van Acquarilli

DUIKEN
 
Net buiten de kust van Capoliveri vind je voor duikers de bekendste zeebodems van het eiland.
 
Capo Stella
Strand van Morcone
Er is een duikroute nabij Capo Stella, het westelijke uiteinde van de Golf van Stella, met een bodem met rotsholtes en smalle doorgangen. De rotsholtes verbergen ongelofelijke verrassingen, zoals manteldieren, zeeëgels en mosdiertjes die hier ongebruikelijk groot kunnen zijn. Hoe dieper, hoe stijler de klif wordt, de wand is hier helemaal bedekt met kleurrijke sponzen. Op een diepte van meer dan 35 meter lijkt de klifwand rood door de paramuricea koraal. In de rotsscheuren zie je met een zaklamp de delicate vertakkingen van de bloedkoraal Corallium rubrum.
 
Gemini Rotsen
Gemini Rotsen
Deze rotsen liggen dichtbij de kust ten westen van Capo Calamita. De duik begint met een afdaling langs een rotsachtige zeebodem; op een diepte van 15-20 meter zijn er veel interessante openingen, kleine grotten en natuurlijke bogen waarin verschillende dieren wonen. Eén ervan is de Parazoanthus axinellae die met zijn heldere gele kleur een unieke achtergrond is voor de rifbaars. Er zijn ook vele zeeslakken, zoals flabellinas, Hypselodoris valenciennesi en de Discodoris astromaculata, die wit is met zwarte vlekken. Dit zorgt voor een sterk contrast met de rode spons Petrosia ficiformis waaruit deze weekdieren hun voeding halen. Langs de noordwestelijke zijde zakt de zeebodem verder af en daar zijn er verschillende hoornkoralen vol met kreeften en Anthias.
 
Strand van Margidore
Focacciaiola Rots
Ongeveer 200 meter verder in de zee is er nog een gedeeltelijk opkomende rots. De zuidkant van deze rots is interessantst. De zeebodem daalt geleidelijk af tot 20 meter waar er tunnels en barsten zijn. De eerste grot is 9 meter diep en kan eenvoudig worden ontdekt dankzij de grote opening om door te zwemmen. Het licht filtert door de spleten van dit unieke zeelandschap. In een andere dieper gelegen grot vind je sessiele organismen zoals de vertakte formaties van Myriapora truncata en de veelkleurige sponzen, evenals kleine schelpdieren en vaak zitten mooie naaldvissen of congeraal-alen verborgen in de diepere scheuren. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn  voor de tere kalkhoudende structuren van de mosdiertjes (bryozoans).
 
Strand van Peducelli
Remaiolo
De Remaiolo rots ligt aan de zuidelijkste punt van het eiland in de Baai van Remaiolo en tegenover de oude mijnen. Het is een bekende duikplek en is de moeite om hier op verkenning te gaan. De duik begint vanaf de zuidkant tegenover het eiland Montecristo. Gedurende 14 meter volgt u het rotsige zand waarna aan beide zijnde het vrij steil daal tot aan het eilandje. De bovenkant van dit eilandje is bedekt met rode zee koraal en u kunt er ook naaldvissen, zeebaarsen en kreeften zien. De westkant van de rots is een verticale wand vol breuken en rijk aan leven. Ten slotte, de noordkant biedt uitstekende rotsen, muren en kleine grotten met baars, schorpioen vissen, Parazoanthus en een ongelooflijke verscheidenheid aan naaktslakken. Hier vindt u ook vaak zilverbladvissen, zonnevissen en roggen.
Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.